Dropdown Language

Switch Language

Kies je voor een maagzuurbinder of maagzuurremmer?

Wanneer je last hebt van maagzuur of daarbij horende symptomen, zoals een brandend gevoel in je maag, een opgeblazen gevoel of een branderige smaak achter in de keel, zijn er verschillende zelfzorgmedicijnen die je kunt gebruiken.

Deze medicijnen zijn er in drie categorieën; van de maagzuurbinders, tot H2-blokkers en ten slotte protonpompremmers, ook wel bekend als PPI’s. Rennie® behoort tot de maagzuurbinders.

Wat zijn maagzuurbinders?

Rennie® valt onder de maagzuurbinders en werkt snel en efficiënt bij brandend maagzuur en zuurgerelateerde klachten. Maagzuurbinders hebben volgende voordelen:

  • Rennie® zet maagzuur snel en efficiënt om in water en mineralen
  • Rennie® is geschikt om tijdens de zwangerschap te gebruiken, zolang je je houdt aan de voorschriften in de bijsluiter.

Wat zijn H2-blokkers?

Een maagzuurremmer door middel van een H2-blokker, op basis van bijvoorbeeld Cimetidine of Ranitidine verminderen de aanmaak van zuur in de maag. De werkzame stof wordt opgenomen in het bloed. Dit betekent onder andere dat een teveel aan maagzuur niet per direct omgezet zal worden in lichaamseigen stoffen, zoals bij maagzuurbinders. De voordelen van H2-blokkers zijn:

  • Ze werken langer dan maagzuurbinders, omdat de aanmaak van maagzuur voor langere tijd wordt verminderd.
  • Door de verminderde aanmaak van maagzuur is de kans op symptomen langere tijd lager.
  • Ze hebben ook een beschermende functie voor de maagwand

Wat zijn protonpompremmers?

Maagzuurremmers in de categorie protonpompremmers, op basis van bijvoorbeeld omeprazol, verminderen net zoals H2-blokkers de aanmaak van maagzuur. Ook protonpompremmers worden opgenomen in het bloed en zullen dus niet per direct klachten verlichten. De voordelen zijn:

  • Dat ze nog langer werken dan H2-blokkers, tot wel 24 uur.
  • Door de verminderde aanmaak van maagzuur is de kans op symptomen langere gedurende 24 uur lager.
  • Ook een beschermende functie hebben voor de maagwand.

Welke opties zijn er?

Heb je regelmatig last van maagzuur, dan kan een maagzuurbinder zoals Rennie® snel en efficiënt verlichting bieden. Daarbovenop kunnen maagzuurbinders ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Echter, voor klachten zoals terugkomend brandend maagzuur met een brandende pijn in de maag en slokdarm bieden maagzuurremmers een oplossing. Merk je dat je langdurig maagzuurklachten hebt, bespreek het dan met je huisarts.