Dropdown Language

Switch Language

Zure oprispingen: Oorzaken en symptomen

Wat zijn zure oprispingen?

Zure oprispingen ontstaan als maagzuur uit de maag omhoog komt en in je slokdarm belandt. Zure oprispingen kunnen opspelen als de sluitspier tussen je maag en slokdarm verslapt is of als de maag teveel maagzuur produceert en niet genoeg beschermend slijmvlies heeft. Het gevolg van zure oprispingen is dat het gevoelige weefsel van je slokdarm geïrriteerd raakt. Dit geeft dat vervelende brandend gevoel in je slokdarm, achter je borstbeen en in je keel.

Wat zijn de symptomen van zure oprispingen?

Zure oprispingen (ook wel zuurbranden of reflux genoemd) kunnen mogelijk deze klachten geven:

  • Een brandend gevoel in je borst of keel na het eten
  • Een hete, zuur of zout smakende vloeistof achterin je keel en moeite met slikken
  • Druk achter het borstbeen
  • Opgeblazen gevoel
  • Boeren laten
  • Misselijkheid
  • Krampen
  • Slechte adem
  • De hik

Wat veroorzaakt zure oprispingen?

Bij de ingang van je maag zit een sluitspier die zich opent om voedsel doorgang te geven naar je maag, om zich daarna weer te sluiten. Als de spier zich niet goed sluit of zich te vaak moet openen, kan er maagzuur uit je maag ontsnappen.

Zure oprispingen komen bij bepaalde soorten eten voor. Gefrituurd of vettig voedsel en volle melkproducten kunnen ervoor zorgen dat de sluitspier van je maag zich niet goed sluit. Koffie of andere drankjes met cafeïne, alcohol en gekruid eten kunnen de aanmaak van maagzuur stimuleren. Ook het eten van overvloedige maaltijden, platliggen kort na het eten of nog eten vlak voor het slapengaan zijn veelvoorkomende veroorzakers van zure oprispingen.

Ook overgewicht verhoogt de kans op zure oprispingen, omdat je dan meer druk op je maag hebt, wat de sluitspier kan openduwen.

Sommige mensen krijgen meer last van zure oprispingen bij stress.

Zure oprispingen kunnen opspelen bij een verslapte sluitspier van de maag, of als de maag teveel maagzuur produceert en niet genoeg beschermend slijmvlies heeft.

Ook kan een hiatus hernia zure oprispingen veroorzaken. Door een gat in het diafragma kunnen delen van de maag hoger in de borst komen te liggen, waardoor het risico op terugvloeiing of oprisping wordt verhoogd.

Last van zure oprispingen? Lees onze tips om je klachten te verlichten.