Dropdown Language

Switch Language

Snelle, efficiënte verlichting van brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht en kan impact hebben op je dagelijks leven. Het kan je dag flink verstoren. Maar wat is brandend maagzuur precies en wat kun je eraan doen? In dit artikel vertellen we je meer.

Wil je snel en efficiënt van je klachten af? Rennie zet overtollig maagzuur snel en efficiënt om in water en mineralen.

Wat is brandend maagzuur?

In je maag zit maagzuur. Maagzuur wordt in je maag aangemaakt en is nodig om voedsel te verteren en bacteriën te doden. Het lichaamssap maagzuur heeft een zeer hoge zuurgraad die de maagwand zou kunnen aantasten. Daarom hebben we een beschermende laag die we maagslijmvlies noemen. Dit maagslijmvlies zorgt ervoor dat je maagwand beschermd is tegen het maagzuur.

Soms wordt er te veel maagzuur gemaakt in je maag. Dit overtollige maagzuur kan irritaties aan het slijmvlies aan de binnenkant van de maag geven. Dit geeft je een vervelend brandend gevoel in de maag, achter je borst. Soms blijft het brandende gevoel niet beperkt tot je maag. Zo kan overtollig maagzuur ook omhoog en in je slokdarm terecht komen. Op deze momenten spreken we van de klacht brandend maagzuur. In medische termen heet brandend maagzuur: reflux.

Wie heeft er last van brandend maagzuur?

Last van brandend maagzuur? Je bent niet de enige. Meerdere mensen hebben weleens last van brandend maagzuur. Brandend maagzuur is overigens een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt hiermee te maken*. Ook mensen die roken of mensen met overgewicht hebben vaker last van brandend maagzuur.

Voeding

Bepaalde soorten eten verhogen de kans op brandend maagzuur. Bijvoorbeeld gefrituurd of vet voedsel, vet vlees en volle melkproducten. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie, alcoholische dranken en gekruid eten kunnen brandend maagzuur veroorzaken.

Spanning en stress

Sommige mensen hebben in perioden van stress meer last van brandend maagzuur. Lees ook onze tips om stress te lijf te gaan. 

Overgewicht & strakke kleding

Ook overgewicht verhoogt de kans op brandend maagzuur, omdat je dan meer druk op je maag hebt, net als bij het dragen van strakke kleding.

Wat zijn de symptomen van brandend maagzuur?

De symptomen bij brandend maagzuur verschillen per persoon. Ook kun je van meerdere symptomen tegelijkertijd last hebben. De meest voorkomende symptomen van brandend maagzuur zijn:

  • Een brandend gevoel in je maag
  • Een branderige en zure smaak achter in je keel
  • Een hete, zuur of zout smakende vloeistof achterin je keel en moeite met slikken
  • Druk achter het borstbeen
  • Opgeblazen gevoel
  • Boeren

Wat kun je doen bij brandend maagzuur?

Last van brandend maagzuur is niet gek, want veel Belgen herkennen deze klachten. Op rennie.be hebben we enkele tips samengesteld om de klachten te verminderen en te voorkomen. Klik verder voor het behandelen en voorkomen van brandend maagzuur of voor 10 tips van Rennie.

* Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS et al.Determinants of pregnancy heartburn. Br J Obstet Gynaecol 1992;99:731–4.