Dropdown Language

Switch Language

Laat je vakantie niet verstoren door brandend maagzuur: 6 handige tips

Maagzuur triggers tijdens de zomer

Iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur of zure oprispingen. Brandend maagzuur kan ook parten spelen gedurende de zomervakantie. Niet alleen de vele verleidingen waar we ons aan overgeven hebben invloed op onze maag, ook ander ‘buitenlands’ eten kan van invloed zijn. Denk aan pittiger, kruidiger eten en maaltijden met andere ingrediënten.

Wat tevens van invloed kan zijn, is het eten van onze maaltijden op andere tijdstippen. Het veranderen van je eetpatroon kan de spijsvertering namelijk ontregelen. Ook weleens last van brandend maagzuur en wil je goed voorbereid op vakantie? Lees snel verder voor 6 handige tips.

TIP 1 - NEEM RENNIE® MEE IN JE KOFFER!

Voor velen van ons is de zomerperiode een tijd om extra te genieten en onszelf lekker te laten gaan: we laten onze vraatzuchtige kant zien en consumeren vaak meer, anders, ongezonder en soms zelfs overdadig. Dit resulteert vaak in slaperigheid, energiedips of een ‘food coma’ en in sommige gevallen ook in brandend maagzuur of zure oprispingen. Zeker tijdens een ontspannen, vrije zomerperiode kan dit vervelend zijn.

Als je echter Rennie® bij je hebt, is snelle en efficiënte verlichting binnen handbereik! Maar er zijn ook een aantal tips & tricks om je te helpen, terugkomend, brandend maagzuur te voorkomen of te verminderen. Meer weten over Rennie®?

TIP 2 - LET OP POTENTIËLE TRIGGERS IN JE VAKANTIEVOEDING

In de eerste plaats is het raadzaam om in de gaten te houden wat je precies eet tijdens de vakantieperiode. Niet alleen de hoeveelheid eten kan leiden tot klachten als een opgeblazen gevoel, winderigheid en brandend maagzuur ook het type voeding kan van invloed zijn. Uiteraard kunnen voedingsmiddelen die veel vet of suiker bevatten voor brandend maagzuur zorgen. Probeer echter ook de hoeveelheid te verminderen van de volgende producten:

  • Melk en zuivelproducten
  • Desserts
  • Chocolade
  • Citrusvruchten

Als alternatief kun je proberen deze voedingsmiddelen ter vervanging voor anderen. Het is misschien onredelijk om te verwachten dat je alle verleidingen overslaat tijdens de vakantie, maar probeer anders minder, lichter en gevarieerder te eten van deze triggers voor brandend maagzuur.

TIP 3 - VERMINDER DE PORTIEGROOTTE

Aansluitend op de vorige twee tips willen we stil staan bij de portiegrootte. Waarschijnlijk ben je namelijk beter af als je keinere porties nuttigt van alle heerlijke levensmiddelen die je wilt eten tijdens je vakantie. Niet alleen kopen we makkelijk grotere hoeveelheden waardoor we meer eten tijdens de vakantie ook het langer tafelen, omdat we simpelweg alle tijd hebben, zorgt ervoor dat we vaak meer eten. Teveel eten zorgt voor een overvolle maag met als gevolg dat overtollig maagzuur omhoog komt in de slokdarm. Je ervaart dan last van zure oprispingen en brandend maagzuur. Kleinere porties kunnen dit al helpen voorkomen. 

TIP 4 - NEEM DE TIJD, JE HEBT DE TIJD

Het feit dat je meer tijd beschikbaar hebt gedurende de vakantieperiode wil niet zeggen dat men ook rustig eet. Het is van belang om naast het type voeding en de hoeveelheid ook op je eetpatroon te letten. Neem de tijd voor je eten. Je hebt immers de tijd om ook rustig van je eten te genieten. Als je namelijk snel eet, kan dit lijden tot brandend maagzuur. Je lichaam is vaak niet in staat om grote hoeveelheden voedsel één keer te verteren. Probeer je maaltijden rustig te eten en ook voldoende tijd te nemen tussen eetmomenten, zodat je lichaam de tijd heeft om al het voedsel te verteren. Bijkomend voordeel is dat je lichaam beter kan aangeven wanneer je voldaan bent en je dus minder snel geneigd bent om teveel te eten.

TIP 5 - BLIJVEN STAAN

Vermijd het om te gaan liggen na een grote maaltijd als de avondmaaltijd en als het even kan ga ook niet zitten onmiddellijk na een dergelijke maaltijd. Opstaan en overeind blijven zorgt er letterlijk voor dat lichaamssappen als maagzuur minder snel ‘omhoog kruipen’. Als je dus niet hoeft te zitten, blijf overeind staan of ga even wandelen. Je kunt bijvoorbeeld de vaat doen of de tafel afruimen. Mocht je toch gaan zitten of liggen, zorg dan in ieder geval dat je je hoofd hoger houdt dan je maag.

TIP 6 – WEES TERUGHOUDEND MET ALCOHOL INNAME

Hoewel het vrij gemakkelijk kan zijn om je te laten meeslepen door vrienden, buren en familie om een glaasje wijn of flesje bier meer te drinken dan normaal in de vakantieperiode – wees gewaarschuwd dat dit een belangrijke bijdrage levert aan het veroorzaken van brandend maagzuur. Koolzuurhoudende, sparkling of zeer zure dranken zoals wijn, bier of zelfs koolzuurhoudende frisdranken kunnen je maag irriteren en zure oprispingen en brandend maagzuur veroorzaken. Zoals ook in de vorige tip vermeld, probeer niet te snel te drinken of te veel, aangezien alcohol lastig te neutraliseren is door ons lichaam en kan leiden tot irritatie van de maag.

Hopelijk helpen deze tips om op een prettige manier van de vakantieperiode te kunnen genieten. Ook van alle verleidingen als het heerlijke eten en drinken.