Dropdown Language

Switch Language

Tips om stress te lijf te gaan: De beste activiteiten waar je vandaag al mee kunt beginnen

Stress kan flink bijdragen aan maagklachten - des te meer reden om door gezonder te gaan leven stress de baas te worden.

1. Krijg meer grip op stress

Stressvolle situaties kunnen ervoor zorgen dat je lichaam meer hormonen als cortisol en adrenaline gaat aanmaken. Van oorsprong was dit een natuurlijk overlevingsmechanisme dat ons in staat stelde alert te zijn bij gevaar. Echter, in de 21e eeuw komt het in het dagelijkse leven eigenlijk niet meer voor dat deze reactie op een stresssituatie noodzakelijk is. Nog meer reden dus om deze overmatige stresshormonen om te zetten in stoffen die wél goed worden opgenomen door het lichaam.

Je hoeft echt niet urenlang te joggen of in de sportschool door te brengen om vooruitgang te boeken. Hier een aantal simpele dingen die je kunt doen om de druk te verminderen...

Yoga:
Wist je dat yoga flink kan bijdragen aan het verminderen van maagzuurklachten? Het is ook bewezen dat yoga stress kan verminderen.

Wandelen:
Zelfs een korte wandeling kan al helpen om je stress te verminderen. Je verbrandt je overmatige energie en je loopt letterlijk en figuurlijk even weg van de dingen die het je lastig maken.

Krachttraining:
Bij alle soorten fysieke activiteit komt endorfine vrij die je stress te lijf gaan. Hoe intensiever de activiteit, hoe groter het effect. Bij krachttraining, zoals gewichtheffen worden de spiervezels flink aan het werk gezet, waardoor grote hoeveelheden endorfine vrij komen.

2. Zorg dat je genoeg slaapt

Een tekort aan slaap is voor veel mensen een directe oorzaak van stress. Zorg voor regelmaat en voldoende ontspanning voordat je naar bed gaat.

Maak je hoofd vrij van alle drukte van de dag, door voor het slapen gaan te lezen of juist even helemaal niets te doen. Vermijd het gebruik van je telefoon of je laptop - dit zorgt er juist voor dat je moeilijker in slaap komt.

Probeer ook om iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan, zodat je zowel lichamelijk als geestelijk went aan je vaste routine.

3. Breng tijd door met familie en vrienden

Of je nu samen de grote voorjaarsschoonmaak gaat doen of een spelletje speelt maakt eigenlijk niet uit; tijd doorbrengen met familie of hechte vrienden vermindert je stress. Ook er eerlijk en open met hen over praten zal je helpen.

Het gaat er echter niet alleen om dat jij met hen over je stress praat. Door te luisteren naar wat hen bezighoudt en je vrienden of familie hierbij te helpen, zorgt er ook voor dat jij je weer beter gaat voelen.

Maak je je ernstig zorgen over jouw mentale of fysieke gesteldheid? Dan is het natuurlijk altijd goed om dit te bespreken met je huisarts.