Dropdown Language

Switch Language

Brandend maagzuur: oorzaken en symptomen

Wat is brandend maagzuur?

In je maag zit maagzuur. Maagzuur is nodig om voedsel te verteren en bacteriën te doden.

Deze sappen zijn echter zo zuur dat ze de maagwand kunnen aantasten. Daarom hebben we een beschermende laag die we maagslijmvlies noemen. Dit slijmvlies zorgt ervoor dat je maagwand beschermd is tegen het maagzuur.

Soms wordt er teveel maagzuur gemaakt. Dit maagzuur kan irritaties aan het slijmvlies aan de binnenkant van de maag geven. Dit geeft je een vervelend brandend gevoel in de maag.

Soms blijft het brandende gevoel niet beperkt tot je maag. Zo kan maagzuur ook naar boven en in je slokdarm terecht komen. Dit noemen we zure oprispingen.

Gelukkig is er iets aan te doen: Rennie zet maagzuur snel en efficiënt om in water en mineralen.

Brandend maagzuur is ook een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen* krijgt hiermee te maken. Lees meer over gebruik van Rennie tijdens de zwangerschap.

* Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS et al.Determinants of pregnancy heartburn. Br J Obstet Gynaecol 1992;99:731–4.

 

Wat zijn symptomen van brandend maagzuur?

De meest voorkomende symptomen van brandend maagzuur zijn:

  • Een brandend gevoel in je maag
  • Een branderige en zure smaak achter in je keel
  • Een hete, zuur of zout smakende vloeistof achterin je keel of moeilijk kunnen slikken
  • Druk achter het borstbeen
  • Opgeblazen gevoel
  • Boeren laten

Wat veroorzaakt brandend maagzuur?

Brandend maagzuur komt vaak voor. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door reflux: wanneer de slokdarmsfincter bij de ingang van de maag niet perfect afsluit of te vaak ontspant, kan maagzuur opstijgen en in de slokdarm terechtkomen.

  • Bepaalde soorten eten verhogen de kans op brandend maagzuur. Bijvoorbeeld gefrituurd of vet voedsel, vet vlees en volle melkproducten. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie, alcoholische dranken en gekruid eten kunnen brandend maagzuur veroorzaken.

  • Sommige mensen hebben in perioden van stress meer last van brandend maagzuur.

  • Ook overgewicht verhoogt de kans op brandend maagzuur, omdat je dan meer druk op je maag hebt, net als bij het dragen van strakke kleding.

Heb je last van brandend maagzuur? Lees wat tips hoe je je symptomen van brandend maagzuur kunt verzachten.