Dropdown Language

Switch Language

Een opgeblazen gevoel na het eten?

Oorzaken van een opgeblazen gevoel na het eten

Een opgeblazen gevoel ontstaat doordat je buik na het eten opzet. Vaak wordt het veroorzaakt door iets in het eten dat zorgt voor gasvorming en winderigheid. Door een paar kleine veranderingen aan te brengen in je eetpatroon kun je de kans op een opgeblazen gevoel verkleinen en genieten van een goede voeding.

We beschrijven daarom een aantal voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.

Vettig voedsel
Voedingsmiddelen die gefrituurd of bijzonder vettig zijn, zorgen voor extra spanning in je spijsverteringsstelsel, waardoor het risico op een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur toeneemt.

Zoute voedingsmiddelen
Ze moedigen het lichaam aan meer water vast te houden. Houd hier rekening mee als je geneigd bent om kant-en-klare maaltijden te kopen of als je een zak chips opent voor een hartige snack.

Bonen
Bonen bevatten veel suiker (oligosachariden) dat het lichaam niet kan verteren. De bacteriën in onze dikke darm fermenteren deze suikers. Gasvorming is een bijwerking van dit proces.

Geraffineerde koolhydraten
Voedingsmiddelen zoals wit brood en pasta zitten vol met suiker en heel weinig langdurige energie. Richt je in plaats daarvan op zilvervliesrijst, volkorenpasta, meergranenbrood en quinoa.

Specerijen en uien
Chili, ui en knoflook zijn echte triggers voor een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur.

Koolzuurhoudende dranken
Koolzuurhoudende dranken kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Het bruisen in deze dranken wordt veroorzaakt door koolstofdioxide - een gas. Dus als je grote hoeveelheden doorslikt, neem je veel overtollig gas in (en niet te vergeten de suiker). Een deel van het gas blijft hangen in je spijsverteringsstelsel, met een onaangenaam opgeblazen gevoel als resultaat.

Tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen

  • Eet mager vlees of vis en vezelrijk voedsel zoals zilvervliesrijst.
  • Drink veel water. Als je niet genoeg vocht in je lichaam hebt, zullen je nieren aan je lichaam aangeven zoveel mogelijk water vast te houden, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.
  • Regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan helpen gas sneller door je lichaam te duwen en kan je spijsverteringsstelsel ook een boost geven om constipatie te helpen voorkomen.
  • Eet langzaam en kauw je voedsel op de juiste manier. Dit is bijzonder effectief als je in staat bent om met voldoende tijd in een ontspannende omgeving te eten.