Dropdown Language

Switch Language

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Waarom treedt brandend maagzuur op tijdens de zwangerschap?

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen* krijgt hiermee te maken.

Tijdens de zwangerschap krijgt je lichaam te maken met behoorlijke hormonale en fysieke veranderingen. Hoe vervelend dit ook voor je is: het is heel normaal en heeft geen effect op de baby. Een belangrijke oorzaak van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is de verandering in je hormoonhuishouding.

Met name in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de spier tussen maag en slokdarm verslapt. Zo kan er makkelijk maagzuur uit de maag omhoogkomen in je slokdarm.

Naarmate de zwangerschap vordert, speelt ook de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. Je baby heeft meer plaats nodig en dit zorgt voor een toenemende druk op je maag. Hierdoor kan het maagzuur naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen. Dit kan zure oprispingen veroorzaken.

Ook kun je tijdens de zwangerschap last hebben van een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Vaak verdwijnen de symptomen van brandend maagzuur zodra het kindje is geboren. De verhoogde druk op de maag is dan namelijk verdwenen en de hormoonhuishouding wordt langzaam weer stabiel.

Symptomen van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Symptomen van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap kunnen zijn:

 • Pijn achter de ribben
 • Knoop in de maag
 • Brandend gevoel in je borst of keel na het eten
 • Een branderige en zure smaak achter in je keel
 • Moeite met slikken
 • Een ongemakkelijk opgeblazen gevoel

Tips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te behandelen

Wat kan je tijdens de zwangerschap nemen tegen brandend maagzuur? Rennie® is gelukkig geschikt om tijdens de zwangerschap te gebruiken, zolang je je houdt aan de voorschriften in de bijsluiter.

Rennie® is een maagzuurbinder met een lokale werking. Rennie® zet maagzuur snel en efficiënt om in water en mineralen en verlicht zo brandend maagzuur en zuur gerelateerde maagklachten. Rennie® is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel.

Neem contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding.

Wat kan je doen om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen?

Je kunt brandend maagzuur tijdens je zwangerschap beperken door in je eetpatroon rekening te houden met hetvolgende:

 • Snel eten verhoogt de kans op brandend maagzuur. Probeer te ontspannen en te genieten van je maaltijd.
 • Probeer 5 tot 6 kleine maaltijden te eten in plaats van 3 grote, om te voorkomen dat je maag te vol wordt en tegen de opening van je maag aan duwt. Als het niet lukt om kleine maaltijden te nemen, probeer dan je hoofdmaaltijd bij lunchtijd te nemen en 's avonds zo licht mogelijk te eten. Zo heeft je maag genoeg tijd om het voedsel te verteren en heb je minder kans op zure oprispingen als je gaat slapen.
 • Probeer na het eten rechtop te blijven zitten. Als je gaat liggen kan je voedsel en maagzuur omhoog geduwd worden. Slapen met twee of drie kussens onder je hoofd kan ook helpen, zeker in het laatste deel van je zwangerschap.
 • Het is misschien niet makkelijk, maar stress vermijden helpt om je spijsvertering op gang te houden.
 • Probeer tijdens het eten niet te veel te drinken. Dit verdunt je maagzuur, waardoor het minder efficiënt wordt. Drink in plaats daarvan tussen de maaltijden door.
 • Ook al doe je er alles aan om de klachten te vermijden, kun je helaas toch te maken krijgen met enkele symptomen. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk verdwijnen na je bevalling.

Lees meer over brandend maagzuur en hoe je dit kunt behandelen.

* Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS et al.Determinants of pregnancy heartburn. Br J Obstet Gynaecol 1992;99:731–4.