Zwangere vrouw die last heeft van brandend maagzuur

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Waarom treedt brandend maagzuur op tijdens de zwangerschap?
Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap - symptomen
Tips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te behandelen
Wat kan je doen om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen

Waarom treedt brandend maagzuur op tijdens de zwangerschap?

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt hiermee te maken.

Tijdens de zwangerschap krijgt je lichaam te maken met behoorlijke hormonale en fysieke veranderingen. Hoe vervelend dit ook voor je is: het is heel normaal en heeft geen effect op de baby. Een belangrijke oorzaak van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is de verandering in je hormoonhuishouding. Met name in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de spier tussen maag en slokdarm verslapt. Zo kan er makkelijk maagzuur uit de maag omhoogkomen in je slokdarm.

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Naarmate de zwangerschap vordert, speelt ook de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. Je baby heeft meer plaats nodig en dit zorgt voor een toenemende druk op je maag. Hierdoor kan het maagzuur naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen. Dit kan zure oprispingen veroorzaken. Ook kun je tijdens de zwangerschap last hebben van een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Vaak verdwijnen de symptomen van brandend maagzuur zodra het kindje is geboren. De verhoogde druk op de maag is dan namelijk verdwenen en de hormoonhuishouding wordt langzaam weer stabiel.

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap - symptomen

Symptomen van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap kunnen zijn:

 • pijn achter de ribben
 • knoop in de maag
 • brandend gevoel in je borst of keel na het eten
 • een branderige en zure smaak achter in je keel
 • moeite met slikken
 • een ongemakkelijk opgeblazen gevoel

Patricia, 29 jaar: "Toen ik voor het eerst zwanger was, had ik totaal niet verwacht dat ik zo'n last van brandend maagzuur zou krijgen. Soms was het echt moeilijk om de dag door te komen."

Tips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te behandelen

Wat kan ik tijdens de zwangerschap nemen tegen brandend maagzuur?

Gelukkig is Rennie geschikt om tijdens de zwangerschap te gebruiken, zolang je je houdt aan de voorschriften in de bijsluiter.

Rennie is een maagzuurbinder met een lokale werking en wordt dus niet opgenomen in het bloed. Rennie zet maagzuur snel en efficiënt om in water en mineralen en verlicht zo brandend maagzuur en zuur gerelateerde maagklachten. Rennie is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel.

Lees meer over Rennie geneesmiddelen.

Vrouw met maagzuur tijdens zwangerschap kan winkelen op de markt

Neem contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding.

Wat kan je doen om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen

Je kunt brandend maagzuur tijdens je zwangerschap beperken door in je eetpatroon rekening te houden met het volgende:

 • Snel eten verhoogt de kans op brandend maagzuur. Probeer te ontspannen en te genieten van je maaltijd.
 • Probeer 5 tot 6 kleine maaltijden te eten in plaats van 3 grote, om te voorkomen dat je maag te vol wordt en tegen de opening van je maag aan duwt. Als het niet lukt om kleine maaltijden te nemen, probeer dan je hoofdmaaltijd bij lunchtijd te nemen en 's avonds zo licht mogelijk te eten. Zo heeft je maag genoeg tijd om het voedsel te verteren en heb je minder kans op zure oprispingen als je gaat slapen.
 • Probeer na het eten rechtop te blijven zitten. Als je gaat liggen kan je voedsel en maagzuur omhoog geduwd worden. Slapen met twee of drie kussens onder je hoofd kan ook helpen, zeker in het laatste deel van je zwangerschap.
 • Het is misschien niet makkelijk, maar stress vermijden helpt om je spijsvertering op gang te houden.
 • Probeer tijdens het eten niet te veel te drinken. Dit verdunt je maagzuur, waardoor het minder efficiënt wordt. Drink in plaats daarvan tussen de maaltijden door.
 • Ook al doe je er alles aan om de klachten te vermijden, kun je helaas toch te maken krijgen met enkele symptomen. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk verdwijnen na je bevalling.